Hulpverlening voor nabestaanden

Waar kan ik terecht?
Je zoekt professionele, therapeutische hulpverlening?

Waar kan ik terecht?

Wanneer je iemand dierbaar aan zelfdoding verliest, zijn er verschillende mogelijkheden om in contact te komen met lotgenoten en/of je te laten ondersteunen.

Hieronder vind je een lijst van de organisaties waar je terecht kan. Een meer uitgebreidere lijst, waar je ook de contactgegevens vindt voor praktische en juridische ondersteuning, vind je in onze Gids na Zelfdoding.

Werkgroep Verder na Zelfdoding

Werkgroep Verder, deelwerking van VLESP, is het expertisecentrum inzake rouwen na zelfdoding en organiseert allerhande lotgenotencontact aan de hand van een ontmoetingsdag, praatgroepen, jaarlijkse meiwandeling, forum, herinneringspagina's en een maandelijkse chatbox. Bij Werkgroep Verder kan je tevens terecht voor doorverwijzingen, info-vragen (ook van juridische en praktische aard), vormingen, lezingen, advisering, enzovoort. Werkgroep Verder na Zelfdoding is er voor jong en oud. Je kan ons gehele aanbod vinden op deze website of ons contacteren via info@werkgroepverder.be

Bekijk onderstaande voorstellingsvideo voor extra informatie over onze werking. 

 

Slachterofferbejegening van de Lokale Politie

De lokale en federale politie zorgen voor slachtofferbejegening. Slachtofferbejegening is de dienstverlening aan slachtoffers door de politie waarbij de eerste opvang en het onthaal van het slachtoffer evenals het verstrekken van een goede basisinformatie centraal staan. Meer informatie hierover vind je bij je lokale politiedienst. 

Slachtofferonthaal van het Parket

Bij Slachtofferonthaal kan je terecht voor specifieke informatie over de stand van het gerechtelijk dossier en bijstand/ondersteuning tijdens emotioneel moeilijke momenten zoals bij de inzage van het onderzoeksdossier. Ze kunnen je ook verderhelpen met allerhande doorverwijsmogelijkheden. Meer informatie vind je hier.

Slachtofferhulp CAW

Slachtofferhulp van het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) biedt ondersteuning aan voor personen die slachtoffer werden van een misdrijf of een traumatische gebeurtenis, zo ook voor nabestaanden na zelfdoding. Slachtofferhulp is er zowel voor kinderen als voor volwassenen en is steeds gratis. De gesprekken vinden plaats bij jou thuis, op de dienst of op een plaats in jouw buurt. Je kan terecht bij deze professionele of vrijwillige hulpverleners via jouw plaatselijke CAW.

OVOK

De zelfhulpgroep ‘Ouders Van een Overleden Kind’ – O.V.O.K. bestaat uit vrijwilligers die ook lotgenoot zijn en uit ervaring weten wat het overlijden van een kind betekent. Je kan bij O.V.O.K. terecht voor individueel contact, verschillende praatgroepen, het driemaandelijks tijdschrift ’t Vergeet-mij-nietje en andere activiteiten rond welbepaalde thema’s. OVOK is er voor ouders die een kind verloren los van de doodsoorzaak. Klik hier om hun website te bezoeken.

ConTempo

ConTempo is een vereniging voor weduwen en weduwenaren. Ze organiseren lotgenotencontactgroepen in onder andere Brugge en Merchtem. Ontdek hun aanbod op www.vzwcontempo.be

Centra Geestelijke Gezondheidszorg

In Centra Geestelijke Gezondheidszorg kan je terecht voor therapeutische begeleiding aan een sociaal tarief. Verspreid over Vlaanderen zijn er heel wat afdelingen waar je terecht kan. Meer info vind je hier.

 

Specifiek voor kinderen & jongeren

Na 6 jaar wordt er nog altijd veel over papa gepraat. Met mijn mama, vriend, vriendinnen, ... . Maar het is anders praten. Er komt nog weinig gehuil of kwade gevoelens aan te pas, maar je voelt dat we het aan het verwerken zijn.

Awel vzw (102)

 Awel is een hulplijn die gratis en anoniem toegankelijk is via telefoon (nummer 102, dagelijks van 16 uur tot 22 uur, niet op zon- en feestdagen), chat (elke maandag en woensdag van 18 uur tot 22 uur) en e-mail. Awel heeft ook een online forum waarop jongeren met elkaar in gesprek kunnen gaan over allerlei thema's.

Missing You vzw

Missing You is een vzw die rouwende kinderen, jongeren en jongvolwassenen ondersteunt. Dat doet ze door deze jonge rouwenden door onder andere praatgroepen en een zomerkamp. Ontdek meer op hun website www.missingyou.be

Saying Goodbye vzw

Saying Goodbye is een organisatie voor kinderen, jongeren en volwassenen die recentelijk of langer geleden geconfronteerd werden met het verlies van een dierbare. Jaarlijks organiseren ze hiervoor allerhande activiteiten zoals een weekends, een zomer- en paaskamp en een ontmoetingsdag. Meer info en hun aanbod vind je hier. Je kan hen ook contacteren via de lotgenotenlijn op het nummer 0800/82 532. 

NokNok

NokNok.be helpt jongeren tussen de 12 en 16 jaar met het versterken van hun veerkracht. Aan de hand van info, opdrachten en tips kunnen jongeren hun veerkracht versterken. Thema's als 'hoe bouw je een positief zelfbeeld op', 'hoe stel je grenzen', 'hoe zoek je steun bij vrienden' en 'op welke manier ontspan je?' komen aan bod. 

Tejo

Tejo biedt jongeren tussen de 10 en 20 jaar snel, gratis en anoniem enkele kortdurende therapeutische sessies aan. Er zijn verschillende Tejo-huizen waar je meteen terecht kan. Ontdek er meer over op tejo.be

JAC (CAW)

JAC, het jonderenaanbod van het CAW, geeft informatie, advies en hulp aan jongeren. Als jongere kan je er terecht met de meest uiteenlopende vragen. Meer info over het JAC en het adres van het JAC in jouw buurt vind je op deze website.

Ik ben een heel ander persoon geworden door de dood van mijn vader. Ik was 14 jaar toen het gebeurde maar was op dat moment plots heel volwassen. Ik heb ook momenten gehad dat ik er liever niet meer wou zijn omdat ik zo’n verdriet had. Maar dan besef je hoeveel mensen jou graag zien en dat deze er altijd voor jou zullen zijn.

Wanneer je zelf denkt aan zelfdoding is Zelfmoordlijn 1813 er voor jou..

Denk je zelf aan zelfdoding of ken je iemand waarvan je weet/vermoedt dat hij/zij aan zelfdoding denkt, dan kan je steeds de zelfmoordlijn contacteren op het nummer 1813 of hen bereiken via chat of mail

Wil je over anoniem telefoneren of chatten over jouw rouwproces?

Tele-Onthaal staat 24u/24u voor je klaar, gratis en anoniem. Bel 106 of chat elke avond en woensdagnamiddag vanaf 15 uur.

top

Therapeutische hulpverlening voor nabestaanden

Zoek je therapeutische hulp bij het omgaan met het verlies?

Dan helpen wij jou bij Werkgroep Verder na Zelfdoding graag verder. Wij beschikken over een database met gespecialiseerde hulpverleners in deze thematiek.

Stuur ons een mail via info@werkgroepverder.be met jouw regio en wij geven je de adressen en contactgegevens door van ervaren en deskundige hulpverleners die jou kunnen bijstaan in dit zware rouwproces. 

Op zoek naar informatie over rouwen na zelfdoding? Klik dan hier.
Op zoek naar lotgenotencontact? Klik dan hier.

Zie je zelf geen uitweg meer?

Soms komen mensen in een situatie terecht waarin problemen hun leven beheersen. Wanneer verschillende oplossingen zijn geprobeerd en niets lijkt te helpen, kan je overspoeld worden door een gevoel van onmacht, hopeloosheid, er alleen voor staan. Als je niet meer kan geloven in een toekomst, verdwijnt de zin om te vechten, om te leven. Je ziet geen uitweg meer. Zelfmoord kan dan een oplossing lijken. Het is echter mogelijk om andere, minder drastische en definitieve oplossingen te vinden dan een eind aan je leven maken. Dit is niet eenvoudig. Daarom is het belangrijk om samen met iemand op zoek te gaan naar andere mogelijke antwoorden. Het is ontzettend belangrijk om over zelfmoordgedachten te durven praten. Je hoeft je er echt niet alleen door te slaan! Je kunt erover praten met iemand uit je omgeving die je in vertrouwen neemt. Vaak is het ook zinvol om professionele hulp in te schakelen.

Voor verdere informatie i.v.m. het zoeken van professionele hulp kan je hier terecht.

top

© Zelfmoord1813 - disclaimer